expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 19 lutego 2014

Tort czekoladowy i gruszki



Jest mi wstyd, oj bardzo, bardzo mocno. Zaniedbałam to miejsce dość znacząco.
Jednak to, że nic się nie dzieje na moim blogu nie wynika z mojego lenistwa, ani z braku nowych przepisów, ale z wielkiego niedoczasu.
Cały czas przygotowuje coś nowego, robię zdjęcia, które niestety ciągle  tkwią  w aparacie i spisuje na kartkach przetestowane przepisy. Ostatnio dominują  te słodkie, bo co jakiś czas nadarza się  okazja na małe  co nieco. 
Dziś proponuje Wam tort czekoladowy z gruszkami, który był ozdobą urodzinowego przyjęcia mojej młodszej Księżniczki.

Jednocześnie korzystam z okazji, że trwa właśnie  Czekoladowy Tydzień i zamieszczam kolejny już raz przepis pełen czekolady. Stali bywalcy bloga wiedzą, że czekolada to moja wielka słabość i nie trzeba mnie zbytnio przekonywać i namawiać bym przygotowała coś z tym właśnie składnikiem.



Tort czekoladowy z gruszkami

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

wykonanie
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną piane. Dodajemy do nich rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części.

Masa
  • 1 puszka gruszek w syropie
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml kremówki
  • 50 g masła

wykonanie:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło i 100 ml kremówki. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubijamy mikserem. Ubitą śmietanę dodajemy partiami do masy czekoladowej.
Na jeden krążek biszkoptu, który jest podstawą tortu nakładamy cienką warstwę masy, dokładnie rozprowadzamy, a następnie układamy gruszki cienko pokrojone w plastry lub małe kawałki. Następnie nakładamy porcje masy czekoladowej pamiętając żeby pozostawić cześć do ozdobienia tortu. Na wygładzoną masę z gruszkami układamy drugi krążek biszkoptu. Tort ozdabiamy pozostałą masą czekoladową i odstawiamy do lodówki  na 2 godziny.


środa, 5 lutego 2014

Zupa kalafiorowo-selerowa i pistacje


W mojej kuchni zima to zdecydowanie czas na zupy. Gdy za oknem panuje przejmujący mróz, gdy w powietrzu wiruje śnieg i właściwie pogoda jest jak jest, nie ma nic lepszego niż ciepły posiłek po powrocie do domu. Zupa sprawdza się doskonale.
Zastanawiam się czy w tym sezonie zima da jeszcze o sobie znać, teraz chwilowo odpuściła.
Lubię zupy rozgrzewające z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw, ale równie dobre są zupy kremy, które zdecydowanie uwielbiają moje dzieci. I właśnie taką zupę proponuje na dzisiaj. Nie powiem, że jest biała jak śnieg choć przygotowałam ją z białych warzyw: selera i kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie.


Krem z selera i kalafiora

składniki: 

  • 500 g kalafiora
  • 1 seler
  • ! cebula
  • klika gałązek szałwii
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz 
  • oliwa do smażenia

wykonanie:
Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy przez około 2 minuty pokrojoną w kostkę cebule i seler oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Następnie dolewamy wody do wysokości warzyw, dokładamy szałwię i gotujemy do miękkości
Wyciągamy szałwię z garnka, a warzywa miksujemy. Dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku salą i pieprzem.
Zupę podajemy z pokruszonymi i uprażonymi na suchej patelni pistacjami..